Διχάζει το… Πάσχα στο χωριό
Άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σήμερα. Ημέρα αποφάσεων, καθώς στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το αν υπάρχει η δυνατότητα για μια περαιτέρω «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων και ανάλογα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει η κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα, με τις ανακοινώσεις να γίνονται το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά. Συγκεκριμένα στο τραπέζι θα τεθούν οι προτάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων και των εμπορικών κέντρων από Δευτέρα ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα «απελευθέρωσης» του λιανεμπορίου για μετακίνηση χωρίς ραντεβού ή click away και click inside. Η τελευταία πρόταση έχει γίνει για «έναρξη» στις 24 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι ειδικοί θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ειδικά μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων και θανάτων, με τους αριθμούς να ανέρχονται σε 819 και 104 αντίστοιχα την Πέμπτη. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στο χρονικό διάστημα 15 ημερών πριν όταν και είχαμε την κορύφωση του τρίτου κύματος. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν μπορούν να περάσουν… απαρατήρητα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων ίσως σήμερα εισηγηθεί το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από Δευτέρα με όλα τα αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο δεν «ενοχοποιείται» για την αύξηση των κρουσμάτων του ιού. Αντίστοιχα θα εξετάσουν σοβαρά και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής, δεδομένου ότι ήδη λειτουργούν εκείνα της περιποίησης των άκρων, ενώ στόχος είναι να αποφευχθούν και φαινόμενα παράνομης λειτουργίας ορισμένων, που σημαίνει μεγαλύτερο ρίσκο για όσους τα επισκέπτονται. Δεν αποκλείεται επίσης να δοθεί σήμερα το «πράσινο φως» και για τα φροντιστήρια καθώς είναι αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πρόωρη θεωρείται η συζήτηση για την «απελευθέρωση» του λιανεμπορίου, ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση των καταναλωτών χωρίς click away ή click inside. Και αυτό επειδή ανησυχούν για εικόνες συνωστισμού ειδικά από τη στιγμή που εισερχόμαστε στην πασχαλινή περίοδο και η κινητικότητα αναμένεται αυξημένη. Το θέμα θα επανεξεταστεί βέβαια και στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής 23 Απριλίου.
Τι θα γίνει το Πάσχα
«Καταλαβαίνω την αγωνία του κόσμου για το Πάσχα, όλοι θα θέλαμε να φύγουμε εκτός, όμως, θα ακούσουμε τους ειδικούς που θα ζυγίσουν τα δεδομένα και θα δούμε τι μπορεί να επιτραπεί και τι όχι». Αυτά ήταν τα λόγια της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν ρωτήθηκε για το Πάσχα.
Το σίγουρο είναι ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα και όχι πριν από την Παρασκευή προκειμένου οι ειδικοί να αξιολογήσουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία των ενδιάμεσων ημερών. Πάντως, έως τώρα εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν θα πρέπει να επιτραπούν το «Πάσχα στο χωριό» και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Από τη μια πλευρά υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι το Πάσχα πρέπει να αραιώσουμε και ότι είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε στην εξοχή παρά στα διαμερίσματα, διατηρώντας βέβαια ακόμη και στο χωριό τις «κοινωνικές φούσκες» μας. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι με το εργαλείο των self test η έξοδος μπορεί να γίνει πιο ελεγχόμενα, συν το ότι πολλοί είναι εκείνοι οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί και μπορούν να μεταβούν στην επαρχία.
Στο άλλο… στρατόπεδο υπάρχουν κι εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να ακούνε για μαζικές μετακινήσεις από τις πόλεις στην Περιφέρεια από τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν στα… ύψη και οι δείκτες θετικότητας και διασωληνωμένων κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ανησυχούν για τυχόν μεγαλύτερη «έκρηξη» που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και φοβούνται καθώς στην επαρχία δεν υπάρχουν υποδομές Υγείας για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση. Επισημαίνουν δε ότι το «άνοιγμα» το Πάσχα θέτει σε κίνδυνο και το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού.
Εξακολουθούν να πιέζουν τους επιστήμονες
Επικοινωνιακής «κοπής» αποδεικνύεται το πρωθυπουργικό «χαλινάρι» στις προαναγγελίες υπουργών για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς το γαλάζιο χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών παραμένει άθικτο.
Όπως γράφει ο Κώστας Σαββόπουλος για την Αυγή, στον αντίποδα των συστάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη (στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης της Κ.Ο. της Ν.Δ.) να «αποφευχθούν οι υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω» η κυβέρνηση επιμένει -μέσω διαρροών- να σαλπίζει την «επιστροφή στην κανονικότητα» στις 10 Μαΐου με γνώμονα τα αμφιλεγόμενα self tests.
Παράλληλα το σχέδιο για «Πάσχα στο χωριό» παραμένει στην προμετωπίδα της κυβερνητικής ατζέντας παρά τις έντονες επιστημονικές επιφυλάξεις. Η χώρα άλλωστε -στην κορύφωση του τρίτου κύματος- θα υποδεχτεί την επόμενη εβδομάδα ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε ακόμη χώρες υπό την προϋπόθεση του εμβολιασμού τους ή του αρνητικού τεστ για Covid-19!
Προτροπές επικοινωνιακού χαρακτήρα
Οι προτροπές του κ. Μητσοτάκη προς τους γαλάζιους βουλευτές «να συνεχίσουν να βαδίζουν με υπευθυνότητα στον δρόμο που χαράξαμε» ερμηνεύεται, ακόμα και εντός της Ν.Δ., ως προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά «καπελώματα» της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι ο πρωθυπουργός επεσήμανε προχθές ότι «η απειλή παραμένει και, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε βήμα – βήμα τα επιδημιολογικά δεδομένα», στη σκιά ακόμα και της δημόσιας κριτικής που άσκησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην εισήγηση της επιτροπής για την απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.
Στους διαδρόμους δε του Μαξίμου επιχειρούν να διαχειριστούν ακόμα το πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα της καταψήφισης του Σωτήρη Τσιόδρα -και άλλων έξι ειδικών- της απόφασης για το άνοιγμα των λυκείων.
Πιέσεις Κεραμέως προς την επιτροπή με μοχλό τους υποψηφίους
Παρ’ όλα αυτά συνεχίζονται τα φαινόμενα «ποδηγέτησης» της επιτροπής. Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων η Νίκη Κεραμέως έστειλε το μήνυμα ότι «το άνοιγμα των φροντιστηρίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις το ζητούν οι υποψήφιοι». Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα, με την υποχρέωση των εργαζομένων να πραγματοποιούν δύο self tests την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικές προαναγγελίες είχε προβεί ο Άδωνις Γεωργιάδης τις προηγούμενες ημέρες στρέφοντας το βλέμμα στους ειδικούς. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν συνάμα να διαρρεύσει ότι «η εστίαση αναμένεται να ανοίξει με τραπεζάκια έξω στις 4 Μαΐου, την Τρίτη του Πάσχα». Ανάμεσα στην 4η και τη 14η Μαΐου αναμένεται να αρθεί και το μέτρο των SMS για τις μετακινήσεις.
Αναφορικά με την πασχαλινή ανάπαυλα η Αριστοτελία Πελώνη παρέπεμψε στις εισηγήσεις των ειδικών «και όταν έρθει η ώρα θα ζυγίσουμε τι πρέπει να γίνει». Η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού αναφέρθηκε στην «επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση» και την «πίεση στο σύστημα Υγείας», άνοιξε παράθυρο για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό καθώς «παρατηρείται στις περισσότερες περιφέρειες μια σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων».
Επιστημονικές επιφυλάξεις για Πάσχα στο χωριό
Σε αυτό το φόντο οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένοι. «Θέλουμε Πάσχα στο χωριό, αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα. Πάνω απ’ όλα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα» τόνισε καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος. Όρισε δε ως «προτεραιότητα» τον «καλοκαιρινό τουρισμό».
«Να παραμείνουμε στους τόπους κατοικίας μας το Πάσχα και να ξεχάσουμε οποιαδήποτε σκέψη για μετακίνηση στα χωριά μας» τονίζει (ethnos.gr) ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Αν μετακινηθούμε το Πάσχα, θα προκληθεί μέτρια επιδείνωση της κατάστασης, η οποία, όμως, μπορεί να πάει κι άλλο πίσω το άνοιγμα τα εστίασης και του τουρισμού» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος λέγοντας ότι «δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη ώστε θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς».
Αντίθετα για τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλο «το ζητούμενο είναι το Πάσχα να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα».